Groen, groener, groenst!

De Omwentelaars
zondag 26 juni 2022, door Janneke Postulart
“Wat vinden jullie van dit stuk? En wat zou er anders kunnen?” Dion wees naar een groen grasveld, in het park van de Maasnielderbeek. Een strook langs de waterkant was divers met plantensoorten, na de strook was alles netjes kort gemaaid. Op het gras stonden bomen en er werden duidelijk geregeld honden uitgelaten. De kinderen klommen meteen in de boom, want daar waren ze uitermate geschikt voor.

“Waarom kan die mooie strook van de waterkant niet wat verder naar het pad, dat ze een halve meter maaien, in plaats van een meter?” vroeg een Omwentelaar. “Als je metersdik een oeverrand maakt, zie je ook niks meer van de oever, dat is ook zonde.” antwoordde een andere Omwentelaar.

“Maar waarom is er hier eigenlijk zoveel kortgemaaid gras? Wat is de functie daarvan? Kan dat niet anders?”
“Ja, dat kan zeker anders.”

Er werden 2 uur lang veel mooie gesprekken gevoerd, veel voors en tegens kwamen aan bod en bij enkele gemeentelijke groengebieden in Maasniel werd bepaald hoe het anders kon. Sinusmaaibeheer kwam ter sprake, een omheinde honden uitlaatplaats, de gesprekken dat een groene uitstraling niet meteen biodivers betekent (met veel verschillende inheemse soorten). Ook ging het gesprek over de onwetendheid bij de inwoners waarom een ander beheer nodig is en wat we daaraan kunnen doen.

Het was een mooie mensenmix vandaag waarvan verschillende deelnemers ook zijn aangesloten bij andere stichtingen/organisaties. De kennisdeling was wederom heel fijn en de tijd vloog voorbij.

Dion, bedankt voor het thema op de agenda te zetten en alle voorbereidingen. En dank aan alle deelnemers die ieder op hun eigen manier inzichten deelden. Het was een hele waardevolle ochtend.

Dion gaat verder met de suggesties op papier van alle ontstane ideeën. Deze gaan we delen met de gemeente Roermond. We gaan samen voor een kleurrijker, bloemrijker, insectenrijker natuurvriendelijker Roermond!
Reactie(s)


Dion Nijskens zei op 26-06-2022 om 23:06 uur
Mooi dat we in het veld met diverse mensen konden brainstormen over kansen voor biodiversiteit. En die kansen zijn er nog genoeg!


Janneke Postulart zei op 27-06-2022 om 12:37 uur
Ja er zijn inderdaad kansen genoeg! Mooi hoeveel nieuwe inzichten ik gisteren heb gekregen tijdens deze excursie, het was een hele waardevolle aanvulling op het impactgesprek half juni.


Janne Opmeer zei op 29-06-2022 om 18:33 uur
Dion en andere betrokkenen: Succes met het aanbieden straks van de vergroeningsuggesties binnenkort. Ik neem aan aan de nieuwe raad of de nieuwe wethouder die groen in zijn pf heeft?


Dion Nijskens zei op 29-06-2022 om 19:13 uur
Hoi Janne, Nee, ik heb het al ambtelijk aangeboden. De vervolgstap is om de punten te bespreken en te kijken of we gezamenlijk kansen zien.


Janne Opmeer zei op 30-06-2022 om 08:02 uur
Mogelijk nog beter. Als daar iets uitkomt kunnen die uitkomsten/actiepunten altijd alsnog gezamenlijk aan pfh worden aangeboden of via persbericht/bericht via gemeentemail naar buiten worden gebracht. :-)

Naam


Email


Uw reactieUitgelicht
PeukMeuk 2022
Groen, groener, groenst!
Vergroot je ook de biodiversiteit vanuit je eigen tuin?
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!