Zesde impactgesprek: Herenboeren, Samen Duurzaam Voedsel Produceren

Janneke Postulart
woensdag 17 juni 2020
Kunnen we op een meer duurzame manier voedsel produceren en hoe ziet dat er dan uit? In de omgeving van Roermond is er nog geen coöperatieve landbouw en zijn er nog geen burgerinitiatieven rondom landbouw. Wij vinden dat jammer. We waren daarom ook erg enthousiast over het voorstel van Omwentelaar Janne Opmeer om een impactgesprek te organiseren waarin het thema de Herenboeren centraal staat. We zijn dan ook blij om hierbijj het thema aan te kondigen van ons
zesde impactgesprek: Meer grip krijgen op uw eigen eten met Herenboeren.

Herenboerderij
Een Herenboerderij is een kleinschalig, gemengd bedrijf opgericht door een coöperatie van consumenten die grip willen krijgen op hun eigen eten. Ze vormen uit hun midden zelf het bestuur en beslissen wat voor groenten, fruit en vlees geproduceerd worden. Gezamenlijk nemen ze een boer in loondienst die de dagelijkse leiding op de boerderij heeft en op een duurzame en professionele wijze voedsel produceert exclusief voor de leden. De leden nemen wekelijks, tegen betaling, vers voedsel af van hun eigen boerderij.

Community van Herenboeren
Herenboeren zijn ondernemend, want ze zijn gedeeld eigenaar van hun eigen boerderij. Als huishouden investeer je eenmalig in je lidmaatschap. Verder delen de Herenboeren alle kosten die nodig zijn om hun bedrijf te laten draaien. Hoeveel precies, daarover besluiten ze samen, maar een tientje per persoon per week is een aardig richtbedrag. Inmiddels zijn er door het hele land al verschillende Herenboeren.

Excursie
Op zaterdag 31 oktober is er een excursie van 13.30-15.30 uur naar de Herenboerderij in Boxtel. Interesse? Noteer alvast die datum en reserveer een ticket via: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-rondleiding-voor-geinteresseerden-in-herenboeren-117648793709
De registraties loopt namelijk via de Herenboeren zelf. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen tijdens een excursie. Als je via info@deomwentelaars.nl laat weten als je meegaat, dan kunnen we zo mogelijk gaan carpoolen en hebben wij een idee hoeveel Omwentelaars er meedoen.

Wil je meer te weten komen over het concept en ontdekken of – in navolging van Weert - een herenboerderij mogelijk is in Roermond e.o.? Kom dan naar het zesde impactgesprek van de Omwentelaars op 8 september a.s. verzorgd door een gastspreker van Stichting Herenboeren Nederland en meld je aan via: info@deomwentelaars.nl

Programma
Vanaf 19 uur is de inloop. Om 19.30 uur starten we met het programma en vertelt een gastspreker van Stichting Herenboeren Nederland ons alles over het concept en hun werkwijze. Natuurlijk is het mogelijk om vragen te stellen mochten deze onbeantwoord zijn gebleven.

Om 20.25 uur hebben we een korte pauze van een kwartier en gaan we daarna verder in groepen. We gaan dan met elkaar in gesprek over het concept en wat de voordelen en wellicht nadelen kunnen zijn en andere ideeën over duurzame voedselproductie. Hier is geen verdere voorkennis voor nodig, iedereen kan gewoon meedoen.

Rond 21.15 uur sluiten we gezamenlijk de avond af en is er nog ruimte om te ventileren wat je bij is gebleven van de avond. Ook is er een mogelijkheid om je in te schrijven voor de excursie op 26 september en kunnen er onderling carpool afspraken gemaakt worden.

Om 21.30 uur is de avond ten einde en is er voor degene die er behoefte aan hebben nog ruimte om een drankje te drinken en na te praten.

-------------

Voor iedereen die het zesde impactgesprek wil volgen, maar er niet bij kan zijn hebben we de volgende oplossing. Floris gaat er namelijk voor zorgen dat de avond ook via ZOOM te volgen is!

Het is fijn als we een idee hebben wie er online mee wil doen, zodat we hier ook rekening mee kunnen houden. Dat kan door te reageren op dit bericht of een mail te sturen naar info@deomwentelaars.nl met als onderwerp ZOOM 8 sept.
Dit zijn de gegevens die je nodig hebt voor de ZOOM meeting, de inloop is vanaf 19 uur, avond zelf start om 19.30 uur.

Topic: Zesde impactgesprek: Herenboeren, Samen Duurzaam Voedsel Produceren
Tijd: Sep 8, 2020 07:00 PM Amsterdam
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/83193578965?pwd=WU55MndJZUgvcmE4Y05UaTV5WDViUT09
Meeting ID: 831 9357 8965
Passcode: 691678


Bijlage (klik om te downloaden):
Wanneer: 08.09.2020, 19:30u
Meer informatie: www.herenboeren.nl
Locatie: Emmaus Perspectief, Naborchweg 1, Swalmen
Kosten: Gratis, consumpties voor eigen rekening.
Aanmelden: Graag aanmelden via info@deomwentelaars.nl, zodat we weten hoeveel mensen we kunnen verwachten ivm de corona maatregelen.Reactie(s)


Wolfgang Holz zei op 14-07-2020 om 16:28 uur
Naast Herenboeren zijn er meer interessante initiatieven die de regie over het buitengebied willen terug pakken. Een daarvan is het coöperatieve initiatief 'land van ons'. De focus ligt op herstel van het landschap en de biodiversiteit. Het idee: door samen als coöperatie landbouwgrond te kopen wordt je mede-eigenaar en bepaal je op die manier het gebruik van de grond.

https://landvanons.nl/


Ans van schoubroeck zei op 09-10-2020 om 18:51 uur
Via vrienden zijn mijn partner en ik op de hoogte van Herenboeren Weert en ook van ontwikkelingen om in omgeving roermond ook een dergelijk initiatief te starten. De info-avond in september hebben we helaas gemist. Maar graag zouden we op de hoogte willen worden gehouden van de stand van zaken, we zijn zeer geinteresseerd

Tjeu Schroen
Ans van Schoubroeck


Janneke Postulart zei op 15-11-2020 om 22:44 uur
Dag Tjeu en Ans,
Excuses voor de trage reactie, deze reactie was mij ontschoten. Fijn om te horen dat jullie graag op de hoogte blijven! Janne heeft onlangs een nieuw bericht gepost over de Herenboeren. Er komen een aantal nieuwe (online) info avonden aan. Wil je meer weten dan kun je je melden voor de nieuwsbrief van Herenboeren Roermond via: herenboeren.roermond@gmail.com. Dan blijf je zeker over alles op de hoogte.


Nico schmitz zei op 28-01-2021 om 21:06 uur
Aanmelden Nieuwsbrief van herenboeren roermond

Naam


Email


Uw reactieUitgelicht
Maascleanup samen met BASF vegetable seeds business en De Groene Transformator
Winter verwonder wandeling.
Positief over vegan opties in de horeca? Geef jouw tip door aan ‘Plant de Campagne’!
Nieuwsbrief aanmelden
Volg ons!